Horsewell bitfitter

PHONE:         +32478037774

E-MAIL:         info@horsewell.be

ADRES:            Erembodegem

Bit & Bridle Fitting & Sportmassages

Sportmassage

Sportmassage

Wanneer is een sportmassage aangeraden?

 • Je paard voelt niet helemaal fit en soepel in zijn lijf aan
 • Je paard heeft veel tijd nodig om op te warmen bij het rijden
 • Je paard is stijf tijdens het rijden of geeft moeilijk na
 • Je wil zorgen dat je paard in optimale conditie is
 • Ter ondersteuning bij de revalidatie van een blessure
 • Je wil je paard na een lange winter- of blessurestop weer opnemen en hem daarbij ondersteunen

Wat doet een sportmasseur?
Door middel van verschillende manuele technieken maak ik de spieren die strak zitten bij je paard terug los, verhelp ik lokale pijnlijke punten en stimuleer je hiermee de bloedsomloop waardoor de afvoer van afvalstoffen bevorderd wordt. Regelmatige sportmassages houden je paard in optimale conditie zodat hij soepel kan bewegen en optimaal kan presteren. Dit is nuttig voor wedstrijdpaarden in alle disciplines aangezien zij onder invloed van training en stress makkelijker spierstijfheid oplopen, maar evenzeer zijn recreatiepaarden hierbij gebaat. Elk paard (net zoals elke mens) doet wel eens een verkeerde beweging, is niet helemaal perfect symmetrisch en ontwikkelt dus bepaalde compensatiepatronen om deze asymmetrieën te gaan opvangen. Paarden zijn meesters in compensatie en gaan pas bij erge pijn uiterlijke symptomen daarvan vertonen. Beter is dus om het niet zo ver te laten komen en blessures te vermijden. Door je paard regelmatig door een sportmasseur te laten checken, zorg je dat compensatiepatronen worden doorbroken en je paard terug moeiteloos kan bewegen.

Welke technieken gebruik ik?
Ik gebruik een combinatie van volgende technieken en tools:

 • Sportmassage / manuele therapie
 • Masterson Method
 • Fascia therapie / Myo-fascial release
 • Triggerpoint massage
 • Cranio-sacraal
 • Massage Gun
 • Low Power Laser
 • Infrarood warmte deken
 • Taping

Welke techniek en/of tools ik voor jouw paard inzet, hangt af van de de specifieke noden van jouw paard op dat moment.

Startconsult
Een eerste consult duurt ongeveer 2 uur. Daarin bespreek ik met jou wat de moeilijkheden of problemen in training zijn, bekijk ik hoe je paard beweegt en onderzoek ik of er bepaalde zones zijn waar je paard stijf of pijnlijk is. Vervolgens behandel ik deze dmv verschillnde massage- en mobilisatietechnieken. Ik werk louter op de spieren, en ga dus geen “blokkades” opheffen of “kraken”. Bij vermoedens van blokkades zal ik je wel doorverwijzen naar een osteopaat of chiropractor.

Vervolgconsult 
Een consult binnen de 6 à 8 weken na een startconsult duurt +- 1,5 uur en is daardoor iets goedkoper. Door het startconsult ken ik je paard en weet ik wat de probleemzones waren, zodat ik hier verder kan op doorwerken. Bij de meeste paarden zonder veel lichamelijke problemen, volstaat een massage om de 6 à 8 weken. Andere paarden waar we gericht bepaalde problemen willen verhelpen of die (voor een periode) intensiever getraind worden, zullen sneller een vervolgconsult nodig hebben. Het is afhankelijk van elk paard en zijn training hoe vaak een vervolgconsult nodig is. Een consult later dan 8 weken na het vorige consult word opnieuw aangerekend als een startconsult.

Taping

Ter ondersteuning van de behandeling kan het nuttig zijn om bepaalde zones te voorzien van een kinesiology tape. Dit is een elastische, zelfklevende stoffen tapen die bij het aanbrengen de bovenste huidlaag lift en daardoor in diepere huidlagen meer ruimte creëert voor de onderliggende weefsels. De werking hangt af van de applicatie, maar doorgaans zal ik de tape inzetten om bepaalde zones waar het paard veel spanning had, extra te ontspannen. De tape blijft doorgaans een aantal dagen plakken en dus werken. Het effect van de manuele behandeling wordt daardoor nog een tijdje verder gezet, waardoor je doorgaans betere resultaten behaalt dan met enkel masseren. Ook kan taping bij specifieke problemen worden ingezet, zoals bij de revalidatie van een peesblessure, ter ondersteuning van zwakke knieën, enz. Stuur me gerust een berichtje om te bekijken hoe we jouw paard kunnen ondersteunen met taping!
Taping wordt enkel gedaan in combinatie met een sportmassage of in een traject van meerdere weken (bv. bij herstel peesblessure).

Prijzen

Sportmassage – startconsult: 60 euro (2 uur)
Sportmassage – vervolgconsult: 50 euro (1,5 uur)
Supplement laser: + 10 euro
Supplement taping: + 20 euro
Taping trajecten (vb. herstel peesblessure): prijs op maat naargelang benodigde taping – vraag naar de mogelijkheden