Horsewell bitfitter

PHONE:         +32478037774

E-MAIL:         info@horsewell.be

ADRES:            Erembodegem

Bit & Bridle Fitting & Sportmassages

Horsewell.be

BR part 3: Neusriemen – fashion vs. function?

Wat zoek jij in een hoofdstel? Wil je graag een anatomisch hoofdstel met lak en glinsterende diamantjes voor een onuitwisbare indruk of ga je juist voor een traditionelere look?

Uiteindelijk is een hoofdstel niet alleen voor de sier, een hoofdstel dat je paard goed past zal het makkelijker maken om een fijne aanleuning te verkrijgen. Niet ieder hoofdstel past goed op ieder paard en zelfs met een anatomische vorm kan een hoofdstel toch onaangenaam zijn. De anatomisch gevormde delen moeten precies op de juiste plek zitten en soms krijg je dat, ondanks verstellen, niet helemaal goed voor elkaar. Anderzijds kan ook een simpeler type hoofdstel helemaal niet fijn zijn voor je paard.

Kijk dus altijd kritisch naar de pasvorm van je nieuwe hoofdstel. Een hoofdstel kan nog zo mooi zijn maar als je paard er niet minstens net zo blij mee is als jij, dan kan het verstandig zijn toch een ander model te proberen. Kijk ook goed naar de reactie van jouw paard op een hoofdstel: het ene paard prefereert een simpel hoofdstel, het andere juist een anatomisch gevormd hoofdstel. Horsewell bekijkt welk soort hoofdstel geschikt is voor je paard en helpt je bij het maken van de juiste keuze.

Neusriemen: hoog, laag, strak, los…
Het grootste verschil tussen hoofdstellen is de neusriem. Een paard kan daarbij een voorkeur voor wel of niet anatomisch hebben, afhankelijk van de vorm van het hoofd en de gevoeligheid van bepaalde delen.

Ongeacht het type neusriem is er één belangrijke stelregel die niet vergeten mag worden: houdt minimaal ruimte voor 2 vingers bovenop de neus als de neusriem is vastgemaakt. De meeste neusriemen zijn ontworpen om het openen van de mond tegen te gaan, zodat het bit stabiel in de mond blijft liggen, maar een neusriem is nooit bedoeld om de mond volledig dicht te snoeren. Een paard moet zijn kaak kunnen bewegen en ontspannen, anders kan er nooit een correcte aanleuning ontstaan. Naast dat een te strakke neusriem ontzettend oncomfortabel is, zijn er nog vele andere nadelen. Check dus altijd je neusriem en laat genoeg ruimte over! Ook op wedstrijden zal hier steeds vaker en strikter op gecontroleerd worden.

De lage neusriem
Een lage neusriem wordt ook wel een Hannoveraanse- of africhtingsneusriem genoemd en ligt laag op de neus, bijna gelijk aan de kin groeve maar altijd op het benige deel van de neus. Het bit ligt door deze positie stiller in de mond en de neusriem voorkomt het openen van de mond en kruisen van de kaak. Dit zijn ook de voornaamste redenen dat deze neusriem vaak gebruikt wordt voor onervaren paarden en bij paarden met onervaren ruiters. Ook loopt er bij deze soort neusriem geen riem over de wang en kiezen van het paard. Deze neusriem kan alleen in combinatie met een trens gebruikt worden.

De gecombineerde neusriem

De meest bekende neusriem is de gecombineerde neusriem die bestaat uit een hoge & lage neusriem. De hoge neusriem bestaat sinds een aantal jaar met een aparte riem aan de onderkant die heen en weer onder de kin loopt, de aansnoerneusriem. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, is deze soort neusriem helemaal niet bedoeld om de mond van je paard mee dicht te snoeren. Bij correct gebruik passen hier opnieuw twee vingers tussen de neusriem en het neusbot. Sommige van deze neusriemen hebben uitsparingen voor de bitringen of zijn zo gevormd dat ze bepaalde zenuwen in het aangezicht van je paard ontzien.
De sperriem gaat opensperren van de mond tegen en zorgt voor stabiliteit van het bit. Zonder sperriem blijft alleen een hoge neusriem over. Het punt waarop beide neusriemen samen komen mag nooit op het zachte gedeelte van de neus liggen of gaan kantelen.

De Mexicaanse neusriem

Een Mexicaanse neusriem bestaat uit twee diagonaal kruisende riemen op de neus van het paard die onder het hoofd sluiten, het kruispunt is meestal zacht onderlegd. Het kruisen van de kaak en openen van de mond wordt tegen gegaan door middel van druk op de brug van de neus en onder het hoofd. Wanneer correct geplaatst, wordt de ademhaling van het paard niet belemmerd.

 

De hoge neusriem

De hoge neusriem zie je tegenwoordig vooral veel terug in stang- & trenshoofdstellen omdat er ruimte blijft om bitten met een hefboomwerking te kunnen gebruiken. Een hoofdstel met hoge neusriem is geschikt voor paarden die al wat verder in de opleiding zijn en het bit zonder problemen accepteren. De stabiliteit en ondersteuning die een sperriem biedt, ontbreekt namelijk bij dit type hoofdstel. Deze neusriem moet zoals bij de gecombineerde neusriem ongeveer twee vingers onder het jukbeen liggen, maar dit is ook sterk afhankelijk van de breedte van je neusriem.

 

Anatomische neusriemen

Tegenwoordig worden er veel nieuwe soorten anatomische neusriemen op de markt gebracht. Hoewel ze er vaak best anders uitzien dan de hierboven genoemde neusriemen, bevatten ze steeds één of meerdere elementen van de gekende neusriemen. Vaak zien we een combinatie van de lage (Hannoveraanse) neusriem, de Mexicaanse neusriem en/of de gecombineerde neusriem. Elk van deze hoofdstellen heeft een specifieke inwerking en is daardoor niet voor elk paard geschikt. Een anatomische neusriem zal dus pas écht anatomisch zijn als het daadwerkelijk past voor de vorm van het hoofd van jouw paard.

 

Overige neusriemen

Er zijn nog meer andere typen neusriemen die vooral bestaan uit variaties op de bovengenoemde neusriemen. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld een koordneusriem, deze heeft een scherpere inwerking dan de variant van leer. Een ander goed voorbeeld is de dubbele neusriem, deze heeft een vergelijkbare maar strengere werking dan de reguliere gecombineerde neusriem en verdeelt de druk beter.

Welke neusriem kies je?

Over het algemeen zal voor de meeste paarden een lage neusriem of gecombineerde neusriem prima voldoen, zeker als er nog op africhtingsniveau getraind wordt. Echter zijn er paarden die beter reageren op andere of meer anatomisch gevormde neusriem, dit is een kwestie van kijken wat geschikt is voor jouw paard. Horsewell helpt je graag bij het kiezen van het juiste hoofdstel voor jouw paard.

Meer info over onze diensten vind je hier.

Copyright: BR Equestrian Equipment – Garbrielle van Zuilen